Αγαπάμε τα δέντρα

Ηλικία 9-11
Αξία Δημοκρατικές Αξίες
Τοποθεσία Εσωτερικός χώρος
Θέμα Σεβασμός
Επισκόπηση Σε αυτή τη δραστηριότητα, τα παιδιά συνδέονται με τα δέντρα με τρόπο που προσπαθούν να τα δουν ως φίλους (άτομα). Στόχος είναι να κατανοήσουν και να αναγνωρίσουν τη σημασία των δέντρων στην ανθρώπινη ζωή και την ύπαρξή τους γενικότερα καθώς και την αξία του ευρύτερου φυσικού περιβάλλοντος.
Διδακτικοί στόχοι ● Να αναπτύξουν τα παιδιά, μέσα από παιγνιώδεις, αισθητήριες και γνωστικές εμπειρίες, σωστές συνήθειες σεβασμού και προστασίας των φυσικών πόρων                                                                        ● Να ενθαρρυνθεί μια στάση σεβασμού προς τους άλλους (άτομα, κοινότητες, φύση, ευρύτερο περιβάλλον)
Δεξιότητες ● Εξερεύνηση της αξίας του φυσικού περιβάλλοντος στη ζωή μας                                                            ● Προσδιορισμός και δυνατότητα ανάπτυξης μιας στάσης σεβασμού προς τους άλλους (άτομα, κοινότητες, φύση, ευρύτερο περιβάλλον)
Μέθοδος Συγγραφή, διάλογος αφήγησης ιστορίας και συζήτηση πλέον παρατήρησης. Η ιδέα είναι να βρείτε ένα δέντρο (είτε αληθινό είτε έντυπες εικόνες και ιστορίες διάσημων δέντρων) και να προσπαθήσετε να το κάνετε «έμβιο» για τα παιδιά. Ο εκπαιδευτής μπορεί να καθοδηγήσει τα βήματα που περιλαμβάνονται παρακάτω ή να ζητήσει από τα παιδιά (αριθμώντας τα) να διαβάσουν έναν συγκεκριμένο αριθμό στις οδηγίες. Ο εκπαιδευτής ζητά από τα παιδιά να προσπαθήσουν να γράψουν ιστορίες για αυτό το δέντρο. Ζητήστε από τους εθελοντές να πουν δυνατά μια φράση από τις ιστορίες που έχουν γράψει και, στη συνέχεια, δώστε μια υπόσχεση που σχετίζεται με τη στάση σεβασμού προς τη φύση.
Υλικά Εάν οι συντονιστές έχουν την ευκαιρία να βγάλουν τα παιδιά έξω, αυτή η δραστηριότητα μπορεί να εφαρμοστεί σε εξωτερικό χώρο (σε ένα δάσος ή σε ένα πάρκο κοντά στο σχολείο). Διαφορετικά, οι συντονιστές μπορούν να ετοιμάσουν μερικές εικόνες δέντρων που μπορούν να βρουν στο Διαδίκτυο: προσπαθήστε να βρείτε ένα δέντρο που είναι «διάσημο» στην κοινότητα ή την περιοχή σας και προσπαθήστε να αφηγηθείτε την ιστορία του. Οι εικόνες πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο λεπτομερείς. Μολύβια, εκτυπωμένα χαρτιά με ερωτήσεις.
Οδηγίες Παρακάτω βρίσκονται οι οδηγίες που μπορεί ο εκπαιδευτής να εκτυπώσει σε χαρτί και να τις παράσχει σε κάθε παιδί: 0. Συνιστάται να διαβάσετε μια ιστορία: το «the generous tree»: https://kidsstory.org/the-generous-tree/ ή να παρακολουθήσετε μια ταινία όπως το «Wall-e».
  1. Βρείτε το δέντρο σας (εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, πρόκειται για ένα πραγματικό δέντρο, εάν όχι, επιλέξτε ένα από τα δέντρα στις εικόνες).
  2. Όταν επιλέξετε το δέντρο σας, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες. Πρέπει να γράψετε μια ιστορία για αυτό το δέντρο. Αφιερώστε λίγα λεπτά για να σκεφτείτε και να γράψετε για κάθε βήμα που παρατίθεται παρακάτω, προσπαθήστε να βυθιστείτε σε αυτό που βιώνετε σε κάθε στάδιο. Στέκεστε μπροστά από το δέντρο σας (ή έχετε μπροστά σας την εικόνα ενός δέντρου). Προσπαθήστε να φανταστείτε ότι το δέντρο σας μιλάει ως άτομο, ως φίλος.
  3. «Γεια σου!» σας λέει το δέντρο. Προσπαθήστε να νιώσετε το δικό μου «γεια» όσο πιο έντονα και πιο πολύ γίνεται. Προσπαθήστε να νιώσετε (με το σώμα και το μυαλό σας) τα κλαδιά, τον κορμό και τα φύλλα μου. Κοιτάξτε με από όλες τις οπτικές (από μακριά, από κοντά, από πάνω, από κάτω).
  4. Προσέξτε πώς ο κορμός μου αλλάζει από τις ρίζες μου στα κλαδιά και στα φύλλα μου, τις βελόνες μου... Τώρα, επιλέξτε ένα κλαδί ή φύλλο πάνω μου και με τα μάτια σας ακολουθήστε τη σύνδεση από το φύλλο στον κορμό και πίσω.
  5. Μπορείτε να φανταστείτε πώς είμαι σε όλες τις εποχές; Πώς φαίνεται και πώς νιώθω το εσωτερικό μου;
  6. Σκεφτείτε τι χρειάζομαι για να επιβιώσω. Φανταστείτε πώς έμοιαζα ως νεαρό δέντρο και τι έχω περάσει σε όλη μου τη ζωή. Σκεφτείτε την ιστορία μου.
  7. Τώρα κλείστε τα μάτια σας και σκεφτείτε με. Πώς θα με αναγνωρίζατε σε μια ομάδα δέντρων; Γιατί είμαι ξεχωριστός για εσάς;
  8. Γράψτε μια μικρή ιστορία για εμένα.
  9. Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, πάρτε μαζί σας ένα μικρό κομμάτι από αυτό το δέντρο (φύλλο, φλοιό, βελόνα, κουκουνάρι κ.λπ.) ως δώρο ή μπορείτε απλώς να αγγίξετε το δέντρο για τελευταία φορά και να πείτε ευχαριστώ και αντίο. Φάση ολοκλήρωσης της δραστηριότητας.
  10. Όταν όλα τα παιδιά ολοκληρώσουν τη δραστηριότητα και επιστρέψουν, ζητήστε τους να διαλέξουν μια πρόταση από την ιστορία τους που τους αρέσει και να τη διαβάσουν δυνατά. Μετά μπορείτε όλοι μαζί να το συζητήσετε, για παράδειγμα, αν και πώς μπορούν να συνδέσουν την/τις εμπειρία/-ες του δέντρου με τον εαυτό τους.
  11. Συζητήστε γιατί τα δέντρα είναι σημαντικά, ποιος είναι ο ρόλος τους στον πλανήτη μας τη Γη;
  12. Συζητήστε πώς θα ένιωθαν αν το δέντρο που έχουν επιλέξει κοβόταν και δεν θα υπήρχε πια.
  13. Ο καθένας για τον εαυτό του, συμπεριλαμβανομένου του συντονιστή, θα πρέπει στη συνέχεια να γράψει σε ένα κοινό φύλλο χαρτί μια «υπόσχεση τιμής» που σχετίζεται με τη διατήρηση ενός καθαρού περιβάλλοντος και να τη σεβαστεί για τουλάχιστον έναν χρόνο. Παρουσιάστε τη λίστα με όλες τις υποσχέσεις σε έναν κοινόχρηστο χώρο, ώστε όλοι στην τάξη να μπορούν να τη δουν.
Συμβουλές Επιπρόσθετο υλικό Πώς να εφαρμόσετε διαδικτυακά; Τι να κάνετε στο σπίτι; Διαδικτυακά: οι συντονιστές μπορούν να ετοιμάσουν μερικές διαδικτυακές εικόνες δέντρων που μπορούν να βρουν στο Διαδίκτυο. Προσπαθήστε να βρείτε ένα δέντρο που είναι «διάσημο» στην κοινότητα ή την περιοχή σας και προσπαθήστε να πείτε την ιστορία του. Οι εικόνες πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο λεπτομερείς.   Στο σπίτι: μπορείτε να τους πείτε μια ιστορία ενός δέντρου και να τους ζητήσετε να βρουν διάσημα δέντρα σε άλλες χώρες. Παράδειγμα: Η γηραιότερη ελιά στον κόσμο: https://edition.cnn.com/travel/article/millenary-olive-trees-spain/index.html Ο διαγωνισμός της ΕΕ 2020 για το Δέντρο της χρονιάς: https://www.treeoftheyear.org/   Διαβάστε μια ιστορία: το «the generous tree»: https://kidsstory.org/the-generous-tree/ ή δείτε μια ταινία όπως το «Wall-e».
Συγγραφέας M. Begoña Arenas (ITC) δραστηριότητα προσαρμοσμένη από υλικό «ME AS A TREE» από το έργο AVAL.
Λήψη αρχείου Λήψη αρχείου

Πίσω στο εκπαιδευτικό υλικό