Δώστε μία νέα ζωή στα αγαπημένα σας παιχνίδια

Ηλικία 3-6
Αξία Περιβαλλοντικές Αξίες
Τοποθεσία Εσωτερικός χώρος
Θέμα Δημιουργικότητα
Επισκόπηση Η ανακύκλωση είναι μια πολύ καλή βιώσιμη πρακτική για να δώσει μια νέα ζωή στα «αγαπημένα» μας παιχνίδια. Τα παιδιά απορρίπτουν τα παιχνίδια για διάφορους λόγους. Σε μια έρευνα που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο, σχεδόν το ένα τρίτο των γονέων παραδέχτηκε ότι πέταξαν παιχνίδια σε καλή κατάσταση, επειδή τα παιδιά τους δεν έπαιζαν πλέον μαζί τους. Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε για την έρευνα. Σε αυτή τη δραστηριότητα θα πραγματοποιήσετε μια «εκστρατεία ανακύκλωσης παιχνιδιών». Τα παιδιά θα ανακυκλώσουν πρώτα τα παιχνίδια που είναι πρόθυμα να απορρίψουν. Στη συνέχεια, θα τους διδάξετε να τα δίνουν σε φιλανθρωπίες. Τα παιχνίδια που απορρίφθηκαν, δωρίστηκαν και ανακυκλώθηκαν θα παραδοθούν σε άλλα παιδιά που δεν έχουν πρόσβαση σε παιχνίδια. Εάν έχετε χώρο για να αποθηκεύσετε παιχνίδια, μπορείτε επίσης να αποφασίσετε να συνδυάσετε το κέντρο ανακύκλωσης παιχνιδιών με μια βιβλιοθήκη παιχνιδιών. Σε αυτή την περίπτωση, τα παιδιά είναι ελεύθερα να ελέγξουν τα παιχνίδια για να τα χρησιμοποιήσουν στο σπίτι και, στη συνέχεια, να τα φέρουν πίσω στο σχολείο.
Διδακτικοί στόχοι • Να καταλάβουν τα παιδιά ότι με τη δωρεά παιχνιδιών που απέρριψαν, μειώνουν τα απορρίμματα και εξοικονομούν πολύτιμες πρώτες ύλες. • Να καταλάβουν τα παιδιά ότι η δωρεά παιχνιδιών που έχουν αγαπήσει φέρνει ευτυχία στα άλλα παιδιά και τους παρέχει υποστήριξη. • Να καλλιεργηθεί το εσωτερικό τους κίνητρο για γενναιοδωρία μέσω της συμμετοχής σε σκόπιμες πράξεις καλοσύνης. • Να καλλιεργήσουν την απόλυτα φυσική τους κατανόηση για τη δικαιοσύνη και την περιθωριοποίηση.
Δεξιότητες Ομαδική εργασία
Μέθοδος Η ομαδική εργασία με όλα τα παιδιά είναι καλύτερα αν οργανωθεί σε ομάδες των πέντε.
Υλικά Χρειάζεστε: Ανθεκτικά πλαστικά παιχνίδια (βλ. εικόνα). Για αυτήν την ηλικιακή ομάδα (3-6) τα αντικείμενα πρέπει να είναι γερά και ανθεκτικά, καθώς και να καθαρίζονται και να επισκευάζονται εύκολα (οχήματα, κουκλόσπιτα, κουζινάκι, παιχνίδια παραλίας). Νερό, σαπούνι, οδοντόβουρτσα, σφουγγάρια και κορδέλες.
Οδηγίες 1)    Ξεκινήστε την εκστρατεία ανακύκλωσης παιχνιδιών, εντοπίζοντας μια φιλανθρωπική οργάνωση στην κοινότητά σας που θα δέχεται τις δωρεές των παιχνιδιών σας. Πολλά ιδρύματα για παιδιά καθώς και τοπικές εκκλησίες που βοηθούν οικογένειες με χαμηλό εισόδημα ενδέχεται να δεχθούν ως δωρεά τα παιχνίδια. Τότε μιλήστε για την εκστρατεία στην τάξη. Δείξτε στα παιδιά σας πώς η δωρεά μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη ζωή των άλλων. Κάντε τους να αναγνωρίσουν ότι η βοήθειά τους είναι πραγματικά απαραίτητη.
2)    Εργαστείτε σε συνεργασία με τους γονείς. Ετοιμάστε ένα οικογενειακό φύλλο πληροφοριών (βλ. το συνημμένο πρότυπο) στο οποίο εξηγείτε ότι μαζί με την τάξη σας θέλετε να βελτιώσετε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα αποτρέποντας τα παιχνίδια να καταλήγουν σε χωματερές. Ξεκαθαρίστε ότι ψάχνετε για ανθεκτικά πλαστικά παιχνίδια που μπορούν να καθαριστούν, να ταξινομηθούν και να συσκευαστούν πριν από τη δωρεά. Στη συνέχεια, συλλέξτε τα παιχνίδια.
3)    Μόλις λάβετε τα παιχνίδια, οργανώστε τον κόμβο της ανακύκλωσης. Κάθε ομάδα θα πάρει ένα πλαστικό παιχνίδι για προετοιμασία. Αφήστε τα παιδιά να καθαρίσουν τα παιχνίδια με ακίνδυνα απορρυπαντικά (νερό και σαπούνι) και σφουγγάρια και στεγνώστε τα στον αέρα. Η πιο συγκεκριμένη αφαίρεση λεκέδων μπορεί να πραγματοποιηθεί από τους εκπαιδευτές ξεχωριστά. Τυλίξτε μια μεγάλη κορδέλα γύρω από τα ανακυκλωμένα παιχνίδια. Ζητήστε από τα παιδιά να διατυπώσουν μια ευχή και να την κολλήσουν πάνω στο παιχνίδι. Σε περίπτωση που επιλέξετε μια βιβλιοθήκη παιχνιδιών, πρέπει να καταγράψετε τα αντικείμενά σας και να τους δώσετε έναν μοναδικό αριθμό αναγνώρισης. Η σήμανση σε κάθε παιχνίδι πρέπει να είναι ανθεκτική και ευανάγνωστη, αλλά δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλη για να μην καταστρέφει το παιχνίδι. Εάν είναι δυνατόν, θα πρέπει να αναγράφεται με έναν μη τοξικό μαρκαδόρο στο πίσω μέρος ή στην κάτω πλευρά του παιχνιδιού. Είναι καλό να χρησιμοποιείτε έναν συνδυασμό γραμμάτων και αριθμών, για παράδειγμα μια συντομογραφία του ονόματος της βιβλιοθήκης παιχνιδιών «Bologna Toy Library» θα είναι «BTL» ακολουθούμενη από τον αριθμό «BTL1».
Συμβουλές Επιπρόσθετο υλικό Πώς να εφαρμόσετε διαδικτυακά; Τι να κάνετε στο σπίτι; Τα μικρά παιδιά αγαπούν να περιστρέφουν, να στρίβουν και να γυρίζουν εξαρτήματα. Γιατί να μην ανακυκλώσετε πλαστικά εξαρτήματα και να δημιουργήσετε ένα πολύ απλό αλλά ελκυστικό ταμπλό αυτοκινήτου.
  Χρειάζεστε:
  1)    μεγάλο κουτί
  2)    καπάκια
  3)    πλαστικό δοχείο
  4)    πλαστικά καπάκια δοχείων (είναι παχύτερα και χωρίς μυτερές άκρες)
  5)    πλαστικά κουμπιά και διάφορα ξυλάκια.
    Για τη στερέωση, χρησιμοποιήστε τα διάφορα ξυλάκια (για παράδειγμα τα λεγόμενα βουρτσάκια καθαρισμού).
Χρησιμοποιήστε (α) τα κουμπιά χειροτεχνίας και περάστε το ξυλάκι μέσα από μια μικρή τρύπα στο (β) πλαστικό καπάκι και (γ) το κουτί από χαρτόνι. Για καλύτερη κατασκευή χρησιμοποιήστε δύο κουμπιά σε κάθε πλευρά του χαρτονιού.
Συγγραφέας Svenja Pokorny
Πολυμέσα

Επιπλέον υλικό-Δημιουργικότητα

Λήψη αρχείου Λήψη αρχείου

Πίσω στο εκπαιδευτικό υλικό