3, 2, 1… Πάμε!

Ηλικία 3-11
Αξία Δημοκρατικές Αξίες
Τοποθεσία Εσωτερικός χώρος
Θέμα Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG): 17 Στόχοι που θα Μεταμορφώσουν τον Κόσμο μας
Επισκόπηση Σκοπός της δραστηριότητας είναι να καταστήσει κατανοητούς τους 17 SDG και τους λόγους που θα πρέπει να αποτελούμε μέρος της αλλαγής.
Διδακτικοί στόχοι Να μάθουν για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG). Να ευαισθητοποιηθούν για κοινωνικά ζητήματα.
Δεξιότητες Ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος Συμμετοχή
Μέθοδος Σωκρατικός Διάλογος
Υλικά Εικόνες Νέα: https://www.sciencealert.com/children-today-will-experience-up-to-7-times-more-climate-disasters-than-their-grandparents
Οδηγίες Εισαγωγική δραστηριότητα: Ο εκπαιδευτής θα ξεκινήσει τη συζήτηση λέγοντας:
Διάβασα αυτό σήμερα στην εφημερίδα: Τα Παιδιά που Γεννιούνται Σήμερα θα Ζήσουν μια Ζωή Γεμάτη Φυσικές Καταστροφές, Εκτός αν Δράσουμε Τώρα. Σε σύγκριση με τα μωρά που γεννήθηκαν το 1960, μια σειρά νέων μοντέλων υποδηλώνει ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν μετά το 2010 θα βιώσουν τέσσερις φορές περισσότερα ακραία κλιματικά φαινόμενα στη ζωή τους κατά μέσο όρο, και αυτό μόνο εάν διατηρήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, ένα όριο που βρίσκεται πολύ κοντά.
Μια πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών ήδη βάζει τον κόσμο σε τροχιά θέρμανσης 2,7 βαθμών μέχρι το τέλος του αιώνα και σύμφωνα με τα νέα μοντέλα, αυτός ο επιπλέον βαθμός θα είναι ραγδαία καταστροφικός.
  Εάν ο κόσμος θερμανθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου το 2100, οι συγγραφείς προβλέπουν ότι ο μέσος 6χρονος θα βιώσει διπλάσιες πυρκαγιές και κυκλώνες, τρεις φορές περισσότερες πλημμύρες των ποταμών, τέσσερις φορές περισσότερες αποτυχίες καλλιεργειών, πέντε φορές περισσότερες ξηρασίες και 36 φορές περισσότερους καύσωνες από τους πρώτους της Γενιάς Χ.
  Πηγή: https://www.sciencealert.com/children-today-will-experience-up-to-7-times-more-climate-disasters-than-their-grandparents

Πρέπει να κάνουμε κάτι, δεν νομίζετε;

1ο μέρος:
Ο εκπαιδευτής θα ξεκινήσει αυτό το μέρος της δραστηριότητας ρωτώντας τα παιδιά:
Γνωρίζετε τι είναι η Ανάπτυξη;
Γνωρίζετε τι είναι η Βιώσιμη Ανάπτυξη;
Γνωρίζετε τι είναι οι SDG;
Γνωρίζετε να μετράτε μέχρι το 17;

Αργότερα, θα εξηγήσει:
Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDs) είναι ένα σύνολο παγκόσμιων στόχων και δεικτών, που ισχύουν από τον Ιανουάριο του 2016, και καθορίστηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη για να πλαισιώσουν τις πολιτικές τους για τα επόμενα 15 χρόνια. Εφαρμόζονται μέσω της Ατζέντας 2030 για να μεταμορφώσουν τον κόσμο.
Οι SDG σχεδιάστηκαν στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 2012. Αντικαθιστούν τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας (MDG), οι οποίοι το 2000 ξεκίνησαν μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της ταπείνωσης της φτώχειας.
Αποτελούν μια τολμηρή δέσμευση για την αντιμετώπιση των πιο επειγόντων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κόσμος στις μέρες μας. Οι 17 στόχοι είναι αλληλένδετοι, πράγμα που σημαίνει ότι η επιτυχία του ενός επηρεάζει τους άλλους.
  Οι SDG είναι ειδικοί καθώς καλύπτουν ζητήματα που επηρεάζουν όλη την ανθρωπότητα. Είναι φιλόδοξοι γιατί σκοπός τους είναι να μην μείνει κανείς πίσω. Το πιο σημαντικό είναι ότι μας ενθαρρύνουν να δημιουργήσουμε έναν πιο ασφαλή, πιο βιώσιμο και ευημερούντα πλανήτη.
Ο εκπαιδευτής θα ρωτήσει τα παιδιά: Θέλετε να δημιουργήσετε έναν πιο ασφαλή, πιο βιώσιμο και ευημερούντα πλανήτη; Θέλετε να μάθετε τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης;
Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης είναι το προσχέδιο για την επίτευξη ενός καλύτερου και πιο βιώσιμου μέλλοντος για όλους. Απευθύνονται στις παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, συμπεριλαμβανομένης της φτώχειας, της ανισότητας, της κλιματικής αλλαγής, της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, της ειρήνης και της δικαιοσύνης.
Ανάλογα με την ηλικία των παιδιών, η παρουσίαση των 17 SDG μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους:
α) Ο εκπαιδευτής αναφέρει και τους 17 SDG και εξηγεί τις πιο σχετικές πληροφορίες για τον καθένα.
β) Ο εκπαιδευτής αναφέρει και τους 17 SDG και δημιουργεί μικρές ομάδες. Κάθε ομάδα θα διερευνήσει έναν από τους SDG και θα τον παρουσιάσει στους υπόλοιπους εκπαιδευόμενους.
γ) Ο εκπαιδευτής επιλέγει τον πιο σχετικό* SDG για την κοινότητά του και τον παρουσιάζει στους εκπαιδευομένους του, όπως αναφέρεται παραπάνω στα (α) και (β).
Οι 17 στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης (SDG) που θα μεταμορφώσουν τον κόσμο μας:
ΣΤΟΧΟΣ 1: Όχι Φτώχεια
ΣΤΟΧΟΣ 2: Μηδενική Πείνα
ΣΤΟΧΟΣ 3: Καλή Υγεία και Ευεξία
ΣΤΟΧΟΣ 4: Ποιοτική Εκπαίδευση
ΣΤΟΧΟΣ 5: Ισότητα των Φύλων
ΣΤΟΧΟΣ 6: Καθαρό Νερό και Υγιεινή
ΣΤΟΧΟΣ 7: Προσιτή και Καθαρή Ενέργεια
ΣΤΟΧΟΣ 8: Αξιοπρεπής Εργασία και Οικονομική Ανάπτυξη
ΣΤΟΧΟΣ 9: Βιομηχανία, Καινοτομία και Υποδομές
ΣΤΟΧΟΣ 10: Μειωμένη Ανισότητα
ΣΤΟΧΟΣ 11: Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες
ΣΤΟΧΟΣ 12: Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή
ΣΤΟΧΟΣ 13: Δράση για το Κλίμα
ΣΤΟΧΟΣ 14: Ζωή Κάτω από το Νερό
ΣΤΟΧΟΣ 15: Ζωή στην Ξηρά
ΣΤΟΧΟΣ 16: Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Ισχυροί Θεσμοί
ΣΤΟΧΟΣ 17: Συνεργασίες για την Επίτευξη του Στόχου

Μπορείτε να βρείτε τα βασικά δεδομένα των SDG επικαιροποιημένα για διδασκαλία στο https://sdgs.un.org/goals

Εάν εσείς ή οι εκπαιδευόμενοί σας θέλετε να εμβαθύνετε στη γνώση των SDG, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις ερωτήσεις:
Ποιοι είναι οι Παγκόσμιοι Στόχοι;
Ποιος είναι υπεύθυνος για τους Παγκόσμιους Στόχους;
Πώς θα παρακολουθείται η πρόοδος των Παγκόσμιων Στόχων;
Γιατί υπάρχουν 17 Στόχοι;
Τι είναι η Βιώσιμη Ανάπτυξη;
Γιατί οι αριθμοί των Στόχων και η σειρά είναι σημαντικά;
Είναι σημαντικά τα χρώματα για τους Στόχους και πώς επιλέχθηκαν;
Πώς επιτυγχάνουμε τη Βιώσιμη Ανάπτυξη;
Κάθε χώρα πρέπει να επιτύχει όλους τους Στόχους;
Πόσο θα κοστίσει η επίτευξη των Στόχων;
Τι θα συμβεί αν δεν επιτευχθούν οι Στόχοι;
Γιατί είναι σημαντικό όλοι να γνωρίζουν τους Στόχους;
Τι μπορώ να κάνω για να συνεισφέρω στην επίτευξη των Παγκόσμιων Στόχων;
Μπορώ να υποστηρίξω μόνο έναν Στόχο;
Γιατί ονομάζονται και Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης και Παγκόσμιοι Στόχοι;

Υπόδειξη: στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε τις «επίσημες» απαντήσεις: https://www.globalgoals.org/faq

Μπορείτε να ολοκληρώσετε τη δραστηριότητα λέγοντας «Καθοδηγούμενοι από τους στόχους, εναπόκειται πλέον σε όλους εμάς, τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις, την κοινωνία των πολιτών και το ευρύ κοινό να εργαστούμε μαζί για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους».

Για 10-11. Προτείνουμε στους εκπαιδευτές να διερευνήσουν τις «μεθοδολογίες έργου που βασίζονται στην έρευνα», μια προσέγγιση στη μάθηση που δίνει έμφαση στον ρόλο του εκπαιδευόμενου στη μαθησιακή διαδικασία. Αντί να λέει ο δάσκαλος στους εκπαιδευόμενους τι πρέπει να γνωρίζουν, οι εκπαιδευόμενοι ενθαρρύνονται να εξερευνήσουν το υλικό, να υποβάλουν ερωτήσεις και να μοιραστούν ιδέες (παράδειγμα στο: https://www.youtube.com/watch?v=QlwkerwaV2E&t=2s χρήση ενός παραδείγματος του Χάρι Πότερ, το οποίο μπορεί να είναι πολύ ενδιαφέρον για αυτήν την ηλικιακή ομάδα :)
Συμβουλές Επιπρόσθετο υλικό Πώς να εφαρμόσετε διαδικτυακά; Τι να κάνετε στο σπίτι; Περισσότερες δραστηριότητες στο: https://www.un.org/sustainabledevelopment/student-resources/

Η δραστηριότητα μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο αφού βασίζεται στον διάλογο και στην παρουσίαση εφεδρικών εικόνων. Μπορεί επίσης να εφαρμοστεί πλήρως διαδικτυακά.

Μπορείτε να διεξάγετε αυτή τη δραστηριότητα σε εξωτερικό ή εσωτερικό χώρο.

Βίντεο σχετικά με τους SGD:
-ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΕ ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ: ΜΕΡΟΣ 1
Αυτό είναι το 1ο μέρος της σειράς βίντεο με την Aardman Animations, σε σενάριο του Sir Ken Robinson. Σε αυτό το βίντεο, η Malala Yousafzai (ακτιβίστρια για τον Παγκόσμιο Στόχο 4: Ποιοτική Εκπαίδευση) παρουσιάζει το Μεγαλύτερο Μάθημα στον Κόσμο.
https://worldslargestlesson.globalgoals.org/resource/malala-introducing-the-the-worlds-largest-lesson/

-ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΕ ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ: ΜΕΡΟΣ 2
Αυτό είναι το 2ο μέρος της σειράς βίντεο με την Aardman Animations, σε σενάριο του Sir Ken Robinson.
https://worldslargestlesson.globalgoals.org/resource/animation-part-2-with-thanks-to-sir-ken-robinson-and-emma-watson/

-ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΕ ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ: ΜΕΡΟΣ 3

Αυτό είναι το 3ο μέρος της σειράς βίντεο με την Aardman Animations, σε σενάριο του Sir Ken Robinson. Αυτό το βίντεο ενθαρρύνει τους εκπαιδευόμενους να σκεφτούν για τι νιώθουν πιο παθιασμένοι και δείχνει πώς οι μικρές ενέργειες μπορούν να δημιουργήσουν μια αλυσιδωτή αντίδραση που οδηγεί σε ΜΕΓΑΛΟ αντίκτυπο.
https://worldslargestlesson.globalgoals.org/resource/worlds-largest-lesson-animation-part-3/
Ισπανική έκδοση στο: https://worldslargestlesson.globalgoals.org/es/campaign/getting-started/

-Χρησιμοποιήστε αυτό το σχέδιο μαθήματος των 30 λεπτών για να διδάξετε σε εκπαιδευόμενους ηλικίας 8-13 ετών τους Παγκόσμιους Στόχους, τοποθετώντας τους στη θέση του Προέδρου! Αυτή είναι μια εξαιρετική πηγή για να αρχίσετε να διδάσκετε το Μεγαλύτερο Μάθημα στον Κόσμο.
https://worldslargestlesson.globalgoals.org/resource/introducing-the-global-goals/

THINK EQUAL. Τα βιβλία Think Equal βοηθούν στη βελτίωση της αυτοπεποίθησης των παιδιών σας, του συναισθηματικού γραμματισμού, της επίγνωσης της διαφορετικότητας και πολλά άλλα! Τα Think Equal αποτελούν αρχικά ένα πρόγραμμα Κοινωνικής και Συναισθηματικής Μάθησης για δασκάλους παιδιών ηλικίας 3-6 ετών.
https://worldslargestlesson.globalgoals.org/resource/think-equal/

EARTH CUBS
Εμπνεύστε τα παιδιά να μάθουν τον κόσμο! Ζωντανοί και εύχρηστοι διδακτικοί πόροι – όλοι ευθυγραμμισμένοι με το πρόγραμμα μαθημάτων και σχεδιασμένοι από τον δάσκαλο. Πακέτα, κόμικ, δραστηριότητες, βίντεο, σχέδια μαθημάτων και άλλα για παιδιά ηλικίας 2-4 και 4-8 ετών.
https://worldslargestlesson.globalgoals.org/resource/earthcubs/

Επιπλέον Πηγή:
PARENTS GUIDE: Ήρθε η ώρα για μια περιπέτεια! Πρόκειται για ένα ευέλικτο, διασκεδαστικό σύνολο δραστηριοτήτων για γονείς και εκπαιδευτές παιδιών ηλικίας 4-8 ετών.
https://worldslargestlesson.globalgoals.org/resource/parents-guid-en/
Συγγραφέας Elvira Sánchez-Igual*, from AMEI-WAECE. *Συνεργάτιδα 6 Πρέσβειρα του #TeachSDGs!
Λήψη αρχείου Λήψη αρχείου

Πίσω στο εκπαιδευτικό υλικό