Sve dolazi iz prirode

Dob 3-6
Vrijednosti Etičke i društvene
Lokacija Učionica
Tema Zdravlje
Pregled Gotovo polovica svih lijekova za ljude, koji se sada koriste, izvorno potječe iz prirode . Oko 70% svih novih lijekova uvedenih u Sjedinjenim Državama u posljednjih 25 godina potječe iz prirodnih proizvoda (studija objavljena 23. ožujka u časopisu Journal of Natural Products). Studija pokazuju da je, unatoč sve sofisticiranijim tehnikama izrade lijekova u laboratoriju, majka priroda i dalje najbolji kreator lijekova . Naše zdravlje ovisi o zdravlju planete Zemlje. Ako štetimo okolišu, štetimo i resursima koji se brinu za nas, štite nas od vanjskih uvjeta i liječe naše bolesti.
Ciljevi učenja Razvijati kod djece osjećaje za brigu o biljkama Biti svjestan međuovisnog odnosa između ljudi i biljaka Znati važnost i utjecaj koji priroda ima na zdravlje ljudi
Razvoj vještina Ljubav prema prirodi
Metoda Promatranje Kritičko mišljenje Demonstracija
Materijali Slike različitih ljekovitih ili aromatičnih biljaka, drveće, komad drveta, drveni namještaj, komad papira, sjemenke kakaa, čokolada. Također slike goveda, proizvoda od njihove kože, mlijeka i nusproizvoda kao što su maslac, sir..., lisice i bunde… Dvije posude s biljkama Ako je moguće, voditelj/ica djeci će se pokazati različite vrste ljekovitog bilja koje se lako mogu pronaći u biljnim trgovinama.
Od pripreme do provedbe
  1. dio
Voditelj/ica započinje ovaj dio aktivnosti postavljanjem pitanja djeci:
Zašto se moramo brinuti o biljkama?
Kasnije će im objasniti korisnost biljaka.
"Biljke imaju mnoštvo namjena. Njihovo sjeme, plodovi, lišće, stabljike i korijenje služe kao hrana." (Prikazi slika-ili prave biljke-ljekovitih i aromatičnih biljaka korisnih čovjeku).
Slika: https://www.freepik.es/foto-gratis/frutas-verduras_889490.htm Slika: https://www.freepik.es/foto-gratis/diferentes-hierbas-mesa-madera-blanca-vista-superior_8761300 .htm
"Koliko hrane, koju inače jedemo, dolazi iz biljaka? Sve voće i povrće su dijelovi neke biljke. Čokolada se dobiva iz ploda stabla kakaa. Sjemenke nekih biljaka služe za pripremu ulja. Druge biljke, aromatične biljke koriste se za davanje boje, okusa i mirisa hrani. Papar, origano, timijan, šafran, cimet, menta i vanilija su neke od aromatičnih tvari koje se najčešće koriste, koje se nazivaju i začini. Sjemenke žitarica, poput riže, pšenica itd. Drvo mnogih stabala služi za izradu namještaja, ukrasa, papira i kuća, pamuk se koristi u proizvodnji odjeće. Biljke se koriste i za uljepšavanje naših parkova, vrtova i kuća.
Mnoge biljke služe kao lijekovi (pogledajte popis najčešćih ljekovitih biljaka i njihove upotrebe https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=1&contentid=1169 ) .
Biljke stvaraju i fosilna goriva, poput ugljena i nafte, iz kojih se dobiva energija. Tu je i OBNOVLJIVA ENERGIJA. Obnovljivi izvori energije izvori su čiste, neiscrpne i sve konkurentnije energije. Razlikuju se od fosilnih goriva prvenstveno po svojoj raznolikosti, obilju i potencijalu za korištenje bilo gdje na planetu, ali prije svega po tome što ne proizvode niti stakleničke plinove – koji uzrokuju klimatske promjene – niti zagađujuće emisije.
Osim toga, biljke ispuštaju kisik u atmosferu; dakle, one su glavna tvornica kisika koji je omogućio razvoj živih bića na Zemlji.
  1. dio
Sastoji se od izvođenja jednostavnog eksperimenta. Voditelj/ica objašnjava eksperiment:
Uzet ćemo dvije posude u kojoj se nalaze biljke. Jednu ćemo staviti na mjesto gdje ima dovoljno sunčeve svjetlosti i svakodnevno ćemo je zalijevati. Drugu ćemo staviti u ormar, neće imati sunčeve svjetlosti niti ćemo je zalijevati.
U narednim danima promatrat ćemo kako biljka o kojoj se brinemo postaje jako lijepa, a kako biljka koju ne zalijevamo i koja ne dobiva sunčevu svjetlost dobiva žućkasto i uvelo lišće.
Nakon provedenog eksperimenta, voditelj/ica djeci postavljati pitanja kako bi saznali do kojih su zaključaka došli ovim jednostavnim eksperimentom.
Kako nam biljke mogu pomoći? Zašto se biljke mogu razboljeti? Što biljke trebaju (voda, svjetlo, temperatura, tlo, hranjive tvari i prostor)?
Savjeti Dodatni materijali Kako primijeniti online? Što raditi kod kuće?
Kako bi razumjeli korisnost biljaka i životinja za ljudski život, roditelji mogu informirati svoju djecu o porijeklu hrane, odjeće i drugih predmeta s kojima se susreću u svakodnevnom životu.
Rad od kuće:
  1. dio aktivnosti možete napraviti na online nastavi. Za 2. dio bit će potrebna suradnja roditelja.
Možete planirati posjet botaničkom vrtu. U proljeće i ljeto botanički vrtovi nude odlične dječje aktivnosti za istraživanje biljaka, prirode i zelenog života.
Autor Elvira Sánchez-Igual*, AMEI-WAECE *Cohort 6 #TeachSDGs Ambassador
Preuzimanje datoteke Preuzimanje datoteke

Povratak na obrazovne materijale