Είμαστε όλοι ανθεκτικοί όπως η φύση

Ηλικία 6-9
Αξία Ηθικές και Κοινωνικές Αξίες
Τοποθεσία Εσωτερικός χώρος
Θέμα Ανθεκτικότητα
Επισκόπηση Η ιδέα είναι να αφήσουμε τα παιδιά να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι να έχουν πάθος και επιμονή για μακροπρόθεσμους στόχους, δηλαδή πώς θα πρέπει να καταστεί κατανοητή η ανθεκτικότητα, χρησιμοποιώντας τη φύση ως παράδειγμα.
Διδακτικοί στόχοι ● Να εξοικειωθούν με τις στρατηγικές της φύσης για να επιβιώσουν ● Να τονώσουν τις σχέσεις, την ευεξία, την υγιή σκέψη και το νόημα ως τρόπο αύξησης της ανθεκτικότητας ● Να ξεκινήσουν να αναπτύσσουν μια ικανότητα σωματικής, ψυχικής και συναισθηματικής αντιμετώπισης των δύσκολων καταστάσεων
Δεξιότητες ● Εξερεύνηση της σκληρότητας, της επιμονής και της αντοχής μέσα από παραδείγματα της φύσης ● Προσδιορισμός και δυνατότητα ανάπτυξης επιμονής και παθιασμένων στάσεων μεσοπρόθεσμα
Μέθοδος Η δραστηριότητα είναι πολύ απλή: η ιδέα είναι να διαβάσετε ένα ποίημα και να προσπαθήσετε να το κάνετε με νόημα για τους εκπαιδευόμενους. Ο εκπαιδευτής μπορεί να καθοδηγήσει τα βήματα ή να προσαρμόσει τη δραστηριότητα χρησιμοποιώντας τις συμβουλές που περιλαμβάνονται παρακάτω. Αντιλαμβανόμαστε την ανθεκτικότητα ως «πάθος και επιμονή για μακροπρόθεσμους στόχους». Η επιμονή και κυρίως το πάθος μπορεί να θεωρείται ότι δεν μπορούν να διδαχθούν…. αλλά αυτό δεν ισχύει. Χρειάζεται απλώς χρόνος και συνέπεια.
Υλικά Εάν οι συντονιστές έχουν την ευκαιρία να βγάλουν τα παιδιά έξω, αυτή η δραστηριότητα μπορεί να διεξαχθεί σε εξωτερικό χώρο (σε ένα δάσος ή σε ένα πάρκο κοντά στο σχολείο, δείχνοντάς τους λουλούδια που φυτρώνουν στην κοινότητά τους). Διαφορετικά, οι συντονιστές μπορούν να ετοιμάσουν μερικές εικόνες τριαντάφυλλων που μπορούν να βρουν στο Διαδίκτυο και ακόμη και να εξηγήσουν ότι τα τριαντάφυλλα είναι δύσκολο να αναπτυχθούν (τα τριαντάφυλλα είναι σκληρά, αλλά χρειάζονται ήλιο και όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο. Σε ανοιχτούς, ηλιόλουστους κήπους τα τριαντάφυλλα θα αναπτυχθούν σωστά, αλλά σε πλήρη σκιά θα δυσκολευτούν να αναπτυχθούν και ποτέ δεν θα αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους)
Οδηγίες
  1. Διαβάστε το ποίημα του Tupac Shakur:
  Το Τριαντάφυλλο που Φύτρωσε από το Τσιμέντο Έχετε ακούσει για το τριαντάφυλλο που φύτρωσε από μια ρωγμή στο τσιμέντο; Αποδεικνύοντας ότι ο νόμος της φύσης είναι λάθος, έμαθε να περπατάς χωρίς να έχει πόδια. Φαίνεται αστείο, αλλά διατηρώντας τα όνειρά του, έμαθε να αναπνέει καθαρό αέρα. Ζήτω το τριαντάφυλλο που φύτρωσε από απο το τσιμέντο όταν κανείς άλλος δεν νοιάστηκε ποτέ.  
  1. Στη συνέχεια, ρωτήστε τι σημαίνει το «τσιμέντο». Προσπαθήστε να αφήσετε τα παιδιά να καταλάβουν ότι η ζωή θα έχει εμπόδια που όλοι θα πρέπει να ξεπεράσουμε. Προσπαθήστε να τους κάνετε να καταλάβουν ότι όλοι είμαστε το τριαντάφυλλο, αντιμετωπίζουμε δυσκολίες «να διατηρήσουμε τα όνειρά μας».
  2. Στη συνέχεια, ρωτήστε τους για τα εμπόδια που έχουν αντιμετωπίσει ή αντιμετωπίζουν τώρα: (μπορείτε να εισαγάγετε παραδείγματα, προσαρμοσμένα στην ηλικία τους και σε αυτά που μαθαίνουν στο σχολείο: ποιος δυσκολεύεται να μάθει να διαβάζει ή να μάθει να συνοψίζει; Ποιος δυσκολεύεται να φέρει σε πέρας τις «ευθύνες του σπιτιού» εγκαίρως; Και ούτω καθεξής…). ΟΛΟΙ αντιμετωπίζουμε εμπόδια κάθε μέρα.
  3. Στη συνέχεια, ρωτήστε τους πότε έπρεπε να τα παρατήσουν επειδή ένιωσαν ότι ήταν αδύνατο να συνεχίσουν. Προσπαθήστε να βρείτε ένα παράδειγμα και πείτε τους ότι υπάρχει πάντα ένα «δύσκολο κομμάτι» που πρέπει να ξεπεραστεί όταν τα πράγματα δυσκολεύουν.
  4. Τέλος, θέστε το ζήτημα του «πάθους»: ποια είναι τα πάθη στην ομάδα: ρωτήστε τους τι τους αρέσει περισσότερο να κάνουν (μπορείτε να εισαγάγετε ένα παράδειγμα από την πλευρά σας: ποιο είναι το πάθος σας; Δείξτε τον ενθουσιασμό σας για μια δραστηριότητα): αθλητισμός, διάβασμα…
  5. Ολοκληρώστε αυτή τη δραστηριότητα παρακολουθώντας μια ταινία ή διαβάζοντας ένα βιβλίο:
Παρακολουθήστε μια ταινία: http://gurneyjourney.blogspot.com/2019/11/short-film-about-resilience-of-nature.html https://igamemom.com/movies-building-resilience-in-children/ Ταινία «Ψάχνοντας τον Νέμο».   Διαβάστε ένα βιβλίο: Υπάρχουν πολλές επιλογές, τα παρακάτω αναφέρονται μόνο ως παραδείγματα. 1.      Διαβάστε ένα βιβλίο όπως: το The Hugging Tree: A Story About Resilience της Jill Neimark. https://www.apa.org/pubs/magination/441B157 που είναι κατάλληλο για παιδιά ηλικίας 6-9 ετών. 2.      «The little engine that could» για να οικοδομηθεί η επιμονή: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Little_Engine_That_Could Μπορείτε ακόμη να ζητήσετε από τα παιδιά «να υποδυθούν χαρακτήρες» διαβάζοντας τον καθένα από αυτούς, μέρη του βιβλίου και στη συνέχεια να κάνετε μια συζήτηση γύρω από αυτό: -        Το The Hugging Tree συντηρείται από τον φυσικό κόσμο και την καλοσύνη και τη συμπόνια ενός μικρού αγοριού, τελικά το δέντρο μεγαλώνει μέχρι να μπορέσει να κρατήσει και να προστατεύσει τους άλλους. Αυτό το βιβλίο θυμίζει τις δυνατότητες όλων μας: να ευδοκιμήσουμε, παρά τις περιόδους αγώνων και δυσκολιών. -        Στην περίπτωση του The Little Blue Engine: δεν είχε πάει ποτέ πάνω από το βουνό, αλλά ήξερε ότι είχε την ικανότητα να το κάνει. Άρα, το ηθικό δίδαγμα είναι να πιστεύουμε στον εαυτό μας. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για να επιτύχουμε σπουδαία πράγματα στην κοινότητά μας, στο σχολείο μας, στην εργασία μας και όχι μόνο.   Αυτά τα βήματα που προτείνουμε και αυτά που περιλαμβάνονται στις «συμβουλές» παρακάτω θα βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν την εσωτερική τους ευαισθησία, οδηγώντας τα στον δρόμο προς την ευτυχία και την επιτυχία.
Συμβουλές Επιπρόσθετο υλικό Πώς να εφαρμόσετε διαδικτυακά; Τι να κάνετε στο σπίτι; Μπορείτε να εφαρμόσετε εναλλακτικές δραστηριότητες (ή να συνοψίσετε αυτές που προτείνουμε εδώ), όπως η παρακολούθηση ταινιών ή η ανάγνωση βιβλίων στην τάξη και όλες μπορούν να εφαρμοστούν διά ζώσης ή κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής συνεδρίας.   Τι να κάνετε στο σπίτι;: ενδιαφέροντα αναγνώσματα για να στείλετε στους γονείς: https://childhoodbynature.com/raising-resilient-kids-with-nature/   Μπορείτε επίσης να συνδέσετε αυτή τη δραστηριότητα με τη μέθοδο που προτείνεται για το θέμα «ΣΕΒΑΣΜΟΣ», όπου τα παιδιά συνδέονται με τα δέντρα με τρόπο που προσπαθούν να τα δουν ως φίλους (άτομα). Στόχος είναι να κατανοήσουν και να αναγνωρίσουν τη σημασία των δέντρων στην ανθρώπινη ζωή και την ύπαρξή τους γενικότερα καθώς και την αξία του ευρύτερου φυσικού περιβάλλοντος. Ο εκπαιδευτής μπορεί επίσης να δώσει έμφαση σε ορισμένα «διάσημα» δέντρα που αγωνίζονται να επιβιώσουν.   Μπορείτε επίσης να τους δείξετε πώς τα ζώα προσαρμόζονται στις καιρικές συνθήκες: https://inventorsoftomorrowdotcom.files.wordpress.com/2017/04/how-animals-adapt-to-weather.pdf. Η ανθεκτικότητα είναι παντού γύρω μας. Αυτό το pdf παρουσιάζει με εικόνες πώς τα ζώα αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες και πώς η φυσική προσαρμογή τα έχει βοηθήσει να επιβιώσουν.
Συγγραφέας Ο Tupak Shakur είναι ο συγγραφέας του ποιήματος «Το Τριαντάφυλλο που Φύτρωσε από το Τσιμέντο». Αυτή η δραστηριότητα έχει εκπονηθεί από την M. Begoña Arenas (ITC).
Λήψη αρχείου Λήψη αρχείου

Πίσω στο εκπαιδευτικό υλικό