Volimo drveće

Dob 9-11
Vrijednosti Demokratske
Lokacija Učionica
Tema Poštovanje
Pregled U ovoj aktivnosti djeca se povezuju s drvećem tako da ih pokušaju doživjeti kao svoje prijatelje (tj. osobe). Cilj je razumijevanje važnosti drveća u našim životima, njihovog općenitog postojanja, te vrijednosti prirodnog okoliša u širem smislu.
Ciljevi učenja ● Razviti kod djece, kroz razigrana, osjetilna i kognitivna iskustva, ispravne navike poštivanja i zaštite prirodnih resursa ● Poticati odnos poštovanja prema drugima (pojedincu, zajednici, prirodi, široj okolini)
Razvoj vještina ● Istražiti vrijednost prirodnog okoliša u našim životima ● Prepoznati i biti sposoban razviti odnos poštovanja prema drugima (pojedincu, zajednici, prirodi, široj okolini)
Metoda Pisanje, pričanje priča, dijalog i rasprava, promatranje. Ideja je pronaći drvo (ako ste vani, onda je to pravo drvo; ako niste, onda drvo sa slike) i pokušati ga učiniti "živim" za djecu. Može vi voditi dolje navedene korake ili zamoliti djecu da pročitaju, jedan po jedan, dolje navedene korake. Recite djeci da pokušaju napisati priču o svom drvetu. Zamolite dobrovoljce da naglas pročitaju priču koju su napisali, a nakon toga da daju obećanje vezano uz poštovanje prema prirodi.
Materijali Ako možete izvedite djecu van, ova aktivnost je najbolja ako se odvija na otvorenom, u šumi ili obližnjem parku. Ako to nije moguće, pripremite slike drveća s interneta koje bi trebale biti što detaljnije. Pokušajte pronaći drvo koje je „poznato” u vašoj zajednici ili regiji i pokušajte ispričati priču o drvetu. Olovke i papiri s pitanjima.
Od pripreme do provedbe
Prije početka aktivnosti možete pročitati priču „ Velikodušno stablo“:
https://blog.dnevnik.hr/visnjan/2005/11/1620420702/velikodusno-stablo.html
Može isprintati ove upute i podijeliti djeci:
1. Nađite svoje drvo (ako ste vani, onda je to pravo drvo; ako niste, onda drvo sa slike).
2. Molim vas slijedite upute:
Napišite priču o ovome drvetu. Razmislite par minuta, zapišite svaki korak, uživite se u ono što proživljavate u svakoj fazi.
Stojite ispred svoga drveta (ili gledate u sliku). Zamislite da vam se drvo obraća kao da je osoba, kao jedan od vaših prijatelja:
3. – Zdravo! – kaže vam drvo. - Pokušajte osjetiti kad vam kažem zdravo (što je više moguće). Tijelom i umom, osjetite moje grane, deblo, lišće. Pogledajte me sa svih strana (izdaleka, izbliza).
4. – Obratite pažnju na to kako se mijenjam od korijena, preko debla, do grana i lišća... Odaberite jednu granu ili list i pratite pogledom kako su povezani za deblo i pogledom se vratite natrag.
5. Možete li zamisliti kako izgledam u svako godišnje doba? Kako izgledam i kako se osjećam iznutra?
6. Razmislite što mi je potrebno da preživim. Zamislite kako sam izgledalo kad sam bilo mlado drvo i što sam sve doživjelo. Zamislite moju prošlost.
7. Sklopite oči i razmišljajte o meni. Kako biste me prepoznali među drugim drvećem? Zašto sam posebno?
8. Napišite kratku priču o meni.
9. Ako ste na otvorenom, uzmite dio drveta (list, koru, češer) kao poklon ili samo dodirnite drvo, pozdravite se s njim i zahvalite mu.
10. Kad se vratite, zamolite djecu da odaberu jednu rečenicu iz svoje priče koja im se sviđa i pročitaju je naglas. Možete zajedno raspraviti o tome kako mogu povezati iskustvo drveta sa svojim životom.
11. Razgovarajte o važnosti drveća i njihovoj ulozi na planetu Zemlji.
12. Kako bi se osjećali da netko sruši njihovo drvo i da ga više nema?
13. Svi moraju napisati na zajedničkom listu papira jedno obećanje vezano za zaštitu okoliša kojeg će se pridržavati godinu dana (vrijedi i za voditelja/icu).
Pričvrstite papir s popisom obećanja na vidljivo mjesto.
Savjeti Dodatni materijali Kako primijeniti online? Što raditi kod kuće?
Online: pripremite slike drveća s interneta koje bi trebale biti što detaljnije. Pokušajte pronaći drvo koje je „poznato” u vašoj zajednici ili regiji i pokušajte ispričati priču o drvetu.
Kod kuće: možete im ispričati priču o drvetu i zamoliti ih da pronađu poznata drveća u drugim zemljama.
Primjer:
Najstarija maslina na svijetu:
https://edition.cnn.com/travel/article/millenary-olive-trees-spain/index.html
Natjecanje EU 2020. Drvo godine:
https://www.treeoftheyear.org/
Pogledajte film Wall-e.
Autor M . Begoña Arenas (ITC) Inspirirano i prilagođeno prema materijalima “JA KAO DRVO” iz projekta AVAL.
Preuzimanje datoteke Preuzimanje datoteke

Povratak na obrazovne materijale