Predanost za budućnost

Dob 6-11
Vrijednosti Ekološke
Lokacija Učionica
Tema Odgovornost
Pregled Aktivnost će prenijeti važnost pravljenja jednostavnih gesta "da spasimo svijet". Djeca od najranije dobi trebaju shvatiti da i oni mogu imati aktivnu ulogu u zaštiti naše planete i da, počevši od malih svakodnevnih gesti , mogu dati svoj doprinos. Aktivnost ima za cilj pomoći djeci razumjeti vezu između odluka koje donose i radnji koje poduzimaju. Cilj je djeca shvate kako njihovi postupci utječu na okruženje u kojem žive.
Ciljevi učenja 1. Stvoriti svijest o osobnoj odgovornosti prema sebi, drugima i prirodi. 2. Potaknuti razumijevanje vrijednosti i važnosti prirodnih resursa koje svakodnevno koristimo, te naučiti načine njihovog očuvanja i izbjegavanja otpada. 3. Vježbati pamćenje.
Razvoj vještina • Kognitivne vještine: sposobnost promatranja • Transverzalne vještine: sposobnost timskog rada • Vještine izrade
Metoda Grupni rad: podijelite razred u grupe od maksimalno 4 djece Uključite djecu u dijalog. Tijekom dijaloga djeca imaju priliku čuti i razmotriti nove informacije, mišljenja i pitanja.
Materijali Bijeli papir, karton, flomasteri ili bojice, škare (za izradu memorijskih kartica). Koristite flomastere ili bojice da obojite kartice i ljepilo da pričvrstite ispisane slike (vidi prilog) na kartone. Slike u prilogu su primjer. Naravno, možete pripremiti slike po želji. Memori * *Memori je popularna dječja igra s karticama koja zahtijeva koncentraciju i pamćenje.
Od pripreme do provedbe
Aktivnost 1 (pripremna)
·         Podijelite razred u grupe od 4 djece.
·         Pripremite memorijske kartice koje prikazuju održive dnevne navike (vidi prilog).
Aktivnost 2 (igra)
·         Dajte svakoj grupi set memorijskih kartica.
·         Objasnite pravila igre:
Položite kartice licem prema dolje u redove tvoreći veliki pravokutnik na stolu ili podu. Pazite da se kartice ne dodiruju. Moraju se moći preokrenuti bez ometanja bilo koje susjedne kartice. Igrač bira dvije kartice i okreće ih. Ako su dvije kartice podudaran par, tada igrač može uzeti te dvije kartice za sebe. Igrač, koji je pogodio par, opet okreće 2 kartice.
Ako se kartice ne podudaraju, kartice se vraćaju i in a red dolazi sljedeći igrači.
·         Za igru ostavite 2/3 predviđenog vremena.
Aktivnost 3 (faza refleksije)
·         Na kraju igre okupite razred i zamolite djecu da razmisle o tome zašto su ponašanja prikazana na memorijskim karticama važna za prirodu. Slijedi igra "pitanje-odgovor": Postavite djeci pitanje: npr. Je li zdravije voziti bicikl ili automobil?. Dajte vremena djeci da odgovore. Ponoviti odgovore na glas: npr. zato što ne zagađujete ili zato što je biciklist na svježem zraku...!
·         Zabilježite odgovore na ploči.
·         Nakon što zajedno razmislite o igri, postavite djeci neka pitanja kako biste dodatno potaknuli razmišljanje o životnom stilu: Kako se ponašaš svaki dan? Misliš li da je tvoje ponašanje ekološko? Što bih mogao/la učiniti da popraviš svoje ponašanje?
·         Podijelite "zavjetna srca" i pozovite djecu da, na mjesec dana, daju obećanja i da budu predana očuvanju  Zemlje. Oni koji žele, svoja obećanja mogu podijeliti s razredom. Na veliki papir zapišite obećanja i stavite ga na vidljivo mjesto u razredu. Napisana i vidljiva obećanja služe djeci kao podsjetnik da ozbiljno shvate svoju predanost.
·         Provjerite učinak predanosti nakon mjesec dana.
Savjeti Dodatni materijali Kako primijeniti online? Što raditi kod kuće?
Popis dječjih knjiga o ekologiji i održivosti:
https://super1.telegram.hr/relax/povodom-dana-planete-zemlje-izdvojile-smo-nekoliko-knjiga-za-djecu-o-ekologiji-i-odrzivosti-krasne-su/
https://carobnisvijetbajki.blogspot.com/2020/02/eko-slikovnice.html
Zapamtite da se Memori igra može prilagoditi različitim dobnim skupinama. Što je dob djece starija, poruka koju treba prenijeti može uključivati više informacija o održivosti kako bi se učvrstili određeni koncepti. Maloj djeci će možda trebati više vremena.
Održivo obrazovanje i praksa uvijek bi se trebali razvijati s vašom djecom, vašim okruženjem i vama samima. Budite uzor: Zatvarate li slavine ispravno (do kraja)? Reciklirate li materijale kako bi napravili igračke? Odvajate li otpad u razredu?
“Budite promjena koju želite vidjeti u svijetu”. (Mahatma Gandhi)
Online: postoji nekoliko Memori online igrice za djecu.Online igre, također, potiču kognitivne vještine, uključujući i pamćenje.
Kod kuće
Roditelji mogu biti uključeni: Saznajte o prioritetima kod kuće. Bilo da se radi o recikliranju, instaliranju energetski učinkovite rasvjete ili prelasku na proizvode za čišćenje koji su prihvatljivi za okoliš, saznajte do čega je učenicima i njihovim roditeljima najviše stalo.
Autor Noemi Marchiotto i Svenja Pokorny
Mediji

Memori kartice

Preuzimanje datoteke Preuzimanje datoteke

Povratak na obrazovne materijale