Darujte novi život voljenim igračkama

Dob 3-6
Vrijednosti Ekološke, Etičke i društvene
Lokacija Učionica
Tema Kreativnost
Pregled Kreativno ponovno korištenje je vrlo dobra održiva praksa za davanje novog života "neželjenim" igračkama. Djeca iz raznih razloga odbacuju igračke. U istraživanju provedenom u Velikoj Britaniji gotovo trećina roditelja priznala je da bacaju igračke u ispravnom stanju jer su se njihova djeca završila igrati s njima. Kliknite ovdje da biste saznali više o istraživanju. U ovoj aktivnosti vodit ćete "kampanju recikliranja igračaka" . Djeca će prvo pokrenuti ciklus ponovnog korištenja igračaka koje su spremna odbaciti. Zatim ćete ih naučiti davanju (igračaka) u dobrotvorne svrhe. Odbačene, donirane i reciklirane igračke bit će predane drugoj djeci koja trenutno nemaju pristup igračkama. Ako imate prostor za pohranu igračaka, također možete odlučiti kombinirati ponovno korištenje igračaka s” knjižnicom igračaka”. U tom slučaju, djeca mogu slobodno posuditi igračke kako bi ih koristila kod kuće, a zatim ih vratiti u “knjižnicu”.
Ciljevi učenja • Djeca razumiju da doniranjem igračaka koje su odbacili smanjuju otpad i štede dragocjene sirovine. • Djeca razumiju da darivanje omiljenih igračaka donosi sreću drugoj djeci i daje im podršku. • Njegujte njihovu unutarnju motivaciju za velikodušnost tako što ćete ih uključiti u snažna djela ljubaznosti. • Njegujte njihovo sasvim prirodno razumijevanje za pravdu i marginalizaciju.
Razvoj vještina Timski rad
Metoda Grupni rad (petero djece u svakoj grupi).
Materijali Izdržljive plastične igračke (vidi sliku). Za ovu dobnu skupinu (3-6) predmeti moraju biti jaki i izdržljivi te laki za čišćenje i popravak (vozila, kućice za lutke, kuhinja za igru, igračke za plažu). Voda, sapun, četkica za zube, spužve i vrpce.
Od pripreme do provedbe
1)    Započnite svoju kampanju recikliranja igračaka locirajući dobrotvornu organizaciju, u svojoj zajednici, koja će prihvatiti vaše donacije za igračke. Mnoga skloništa za djecu kao i lokalne crkve koje pomažu obiteljima s niskim primanjima mogu prihvatiti donirane igračke. Započnite priču s djecom o kampanji. Pokažite djeci kako doniranje može imati pozitivan utjecaj na živote drugih. Neka prepoznaju da je njihova pomoć zapravo potrebna drugima.
2)    Rad u partnerstvu s roditeljima. Pripremite informativni letak (pogledajte priloženi predložak) u kojem objašnjavate da zajedno sa svojim razredom želite poboljšati naš okoliš, sprječavanjem da igračke završe na odlagalištima. Objasnite da tražite izdržljive plastične igračke koje se mogu očistiti, razvrstati i pakirati prije doniranja. Zatim skupite igračke.
3)    Nakon što dobijete igračke, organizirajte centar za reciklažu. Svaka grupa će dobiti jednu plastičnu igračku za pripremu. Pustite djecu da čiste igračke neagresivnim deterdžentima (voda i sapun) i spužvama te ih osušite na zraku. Specifičnije uklanjanje mrlja odgajatelji mogu obaviti zasebno. Zamotajte veliku vrpcu na recikliranim igračkama. Neka djeca kažu želje koje će te pričvrstiti na igračke .
U slučaju da se odlučite za “knjižnicu igračaka”, morate slikati svoje predmete i dodijeliti im jedinstveni identifikacijski broj. Oznake na svakoj igrački moraju biti izdržljive i lako čitljive, ali ne smiju biti prevelike. Ako je moguće, broj treba napisati netoksičnim markerom na stražnjoj ili donjoj strani igračke. Dobro je koristiti kombinaciju slova i brojeva, na primjer, skraćenica naziva knjižnice igračaka “Knjižnica igračaka Zagreb” bi bila “KIZ” iza koje slijedi broj “KIZ1”.
Savjeti Dodatni materijali Kako primijeniti online? Što raditi kod kuće?
Mala djeca vole vrtjeti, uvijati i okretati dijelove. Zašto ne ponovno iskoristiti plastiku i  napraviti vrlo jednostavne, ali privlačne upravljačke ploče .
Potreban materijal:
1)    velika kutija
2)    čepovi
3)    Plastični tanjur
4)    plastični poklopci za posude
5)    plastična dugmad i “čupave” žice .
 
Za pričvršćivanje koristite “čupave” žice kako bi omogućili okretanje dijelova na kontrolnoj ploči.
Kako napraviti volan?
- provucite dva kraja žice kroz dvije rupe na dugmetu
- u sredini tanjura probušite jednu rupu i kroz nju provucite oba kraja žice tako da dugme “sjedne” na tanjur
- na kartonskoj kutiji označite mjesto za volan in a tom mjestu probušite jednu rupu
- provucite dva kraja žice kroz rupu u kartonu tako da tanjur “sjedne” na karton
- sa stražnje strane kartona provucite dugme kroz dva kraja žice i zavrnite krajeve
Na ovaj način možete pričvrsti veče dijelove, dok će za manje biti dovoljno samo provući žicu kroz dvije rupe na plastici i jednu na karton te na krajevima žice napraviti čvor.
Autor Svenja Pokorny
Mediji

Slike

Predložak za informativni letak

Preuzimanje datoteke Preuzimanje datoteke

Povratak na obrazovne materijale