Prazan lonac

Dob 6-9
Vrijednosti Etičke i društvene
Lokacija Učionica
Tema Iskrenost
Pregled Prvi dio aktivnosti ima za cilj ukazati djeci koliko je važno biti iskren. Njen drugi dio je praktični eksperiment.
Ciljevi učenja • Poticati istinoljubiv stav i postupke • Naučiti biti uporan i strpljivi • Cijeniti iskrenost i poštenje
Razvoj vještina • Razumijevanje važnosti integriteta u našim postupcima • Naučiti postupati s pažnjom i biti strpljiv • Vještine sadnje sjemena i uzgoja biljaka
Metoda Pričanje priče. Aktivnost se temelji na narodnoj kineskoj priči o dječaku koji je nagrađen za iskrenost i poštenje. Car da bi izabrao svog nasljednika poklanja sjeme i odlučuje ustupiti svoje mjesto osobi koja će mu donijeti najljepšu biljku. Voditelj/ica može pročitati priču u razredu. U drugom dijelu aktivnosti voditelj/ica djeci daje upute kako saditi sjeme i uzgajati biljke. Djeca su odgovorna za zalijevanje i brigu o svojim biljkama.
Materijali Čašice od jogurta, zemlja, sjemenke, voda
Od pripreme do provedbe
1. Voditelj/ica traži od djece da definiraju pojmove “iskrenost” i “poštenost”. Za mlađe dobne skupine voditelj/ica daje primjere “iskrenog” i “neiskrenog” ponašanja predstavljajući različite scenarije (npr. dobiti lošu bilješku u školi, razbiti nešto itd.) i radnje (Hoće li reći istinu?) ( 15 minuta).
2. Voditelj/ica čita priču. (10 minuta).
3. Nakon priče slijedi opća rasprava o postupcima protagonista i voditelj/ica pita djecu: Zašto je dječak nagrađen iako je donio prazan lonac? (20 minuta).
4. Nakon rasprave, voditelj/ica pokazuje djeci kako posaditi svoje sjeme i kada ga zalijevati. Djeca mogu napisati svoja imena na svoje čašice.  Čašice mogu odnijeti kući ili ih držati u učionici (15 minuta).
Savjeti Dodatni materijali Kako primijeniti online? Što raditi kod kuće?
Djeca mogu posaditi svoje sjeme u školskom vrtu.
Ako se aktivnost odvija online, može se reći djeci da posade sjeme kod kuće.
Autor M. V. Kokota (CSI)
Mediji

Prazan lonac

Preuzimanje datoteke Preuzimanje datoteke

Povratak na obrazovne materijale